Hoe gezond en voorzichtig je ook leeft, er kan altijd iets gebeuren waardoor je ziek of gewond raakt. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede zorgverzekering hebt. Op die manier worden de zorgkosten voor het grootste deel vergoedt. Maar wat zijn de verschillende soorten verzekeringen waar je uit kunt kiezen? En hoe werkt een naturapolis eigenlijk precies? Wij leggen de belangrijkste punten hier uit, zodat jij een passende zorgverzekering af kunt sluiten om onbezorgd door het leven te gaan.

Verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis

Wanneer je een zorgverzekering afsluit begin je altijd bij de basisverzekering. Deze kun je afsluiten in de vorm van een naturapolis of een restitutiepolis. Het verschil tussen deze twee zit in de keuzevrijheid van zorgverleners en de hoogte van de zorgpremie. Zorgverzekeraars sluiten contracten af met verschillende zorgverleners.

Kies je voor een naturapolis, dan kun je vaak alleen kiezen voor een zorgverlener waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Anders loop je kans om zelf een percentage te moeten betalen. Dit is meestal 20% tot 35% van het totaalbedrag. Het voordeel is dan je voor een naturapolis een lagere premie betaald dan voor een restitutiepolis. Wanneer je niet verwacht veel zorg nodig te hebben kan dit een slimme keuze zijn.

Kies je voor een restitutiepolis, dan krijg je een volledige vergoeding en kun je kiezen uit een breder aanbod van zorgaanbieders. Voor een restitutiepolis betaal je dan wel een hogere premie dan voor een naturapolis.

Voordelen van een naturapolis

  • Voor een naturapolis betaal je een lagere premie dan voor een restitutiepolis.
  • Je hoeft zelf geen zorgkosten voor te schieten.
  • Bij gecontracteerde zorgverleners wordt de rekening rechtstreeks gedeclareerd, je hoeft dus niets te doen.
  • Je kunt kiezen uit een redelijk groot aanbod van zorgverleners.

Voordelen van een restitutiepolis

  • Bij een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Je bepaalt dus zelf naar welke behandelaar je gaat om de zorg te krijgen die jij nodig hebt.
  • Onder ze vrije zorgkeuzen valt de zorgverlener, maar ook de apotheek en het ziekenhuis.
  • Je bent niet gebonden aan de zorgaanbieders waar jouw verzekeraar een contract mee heeft.
  • Je hoeft niet een deel van de zorgkosten bij te betalen.

Tip: informeer eerst eens bij jouw zorgverzekeraar welke zorgkosten onder de dekking van jouw polis vallen. Op die manier weet je precies wat er allemaal wel en niet wordt vergoed en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Dit vind je ook leuk

+ There are no comments

Add yours