Leren jassen zijn stoer en stijlvol! Ze vragen alleen wel om wat meer onderhoud dan een stoffen jas. Geen probleem, als je daar af en toe de tijd voor neemt én weet wat je moet doen. Kun je nog wel wat tips gebruiken voor het onderhoud? We delen ze graag met je.

Leren jas verven

Is de leren jas al behoorlijk oud en is er een flinke make-over nodig? We hebben goed nieuws voor je: dat kan! Zelfs als er scheurtjes of slijtageplekken in het leer zitten. Je kunt namelijk leer verven. In de gelijke kleur als de jas, of in een iets andere kleur. Ga na wat jij het mooist vindt. Met een kwalitatieve verfsoort dekt de verf goed – denk aan Angelus paint. Een leren jas kan een flinke investering zijn. Des te fijner dus dat je het leer gewoon kunt opknappen, ook bij het slijten van het materiaal!

Bescherming tegen vuil en water

Gaat het om een nieuwe leren jas? Of wil je je jasje netjes onderhouden? Het kan helpen om de jas in te spuiten met een lederspray. Vuil en water houd je zo op een afstand: het kan niet intrekken in het leer. Kies voor een kleurloze spray, zodat je jas niet ineens een andere kleur heeft. Je kunt er eens in het halfjaar of jaar voor kiezen om de spray opnieuw aan te brengen. Er zijn ook speciale sprays te vinden die verkleuring tegengaan. Leer kan namelijk verkleuren als je de jas veel in de zon draagt: het materiaal wordt wat lichter.

Insmeren met ledervet

Merk je dat de jas is uitgedroogd? Dit kan gebeuren na veel dragen, met name tijdens de zonnige maanden van het jaar. Smeer de jas in met een dun laagje ledervet. Dit voedt het leer, waardoor er ook minder snel scheuren ontstaan.

Leren jas schoonmaken

Is er een vlek in je jas gekomen? Oppervlakkige vlekjes en regendruppels verwijder je met een fijne leerborstel of -spons. Is de jas heel vies? Laat ‘m dan reinigen door een professional. En gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Pasvorm behouden

Het is belangrijk dat de leren jas de juiste pasvorm behoudt. Dit lukt door de jas veel te dragen: zo gaat de jas zich vormen naar jouw lichaam. Draag je de jas niet? Hang de jas het liefst op aan een kledinghanger. Ook ophangen aan de lus is een optie, aan een haakje aan de kapstok bijvoorbeeld. Maar vouw de jas liever niet op.

Leren jas laten drogen

Leer en regenwater zijn geen vrienden. Probeer je jas dus niet zozeer te dragen als het buiten plenst. Is de jas toch een keer nat geworden? Je hebt misschien de neiging om de jas op de verwarming te hangen, zodat ‘ie snel droogt. Dit kun je echter beter niet doen! De lucht is hier te heet, waardoor de jas uitdroogt. Laat de jas altijd drogen bij kamertemperatuur. Duurt iets langer, maar je jas blijft gewoon mooi!

 

 

Dit vind je ook leuk

+ There are no comments

Add yours