Fashion Beauty

Yay for faux fur!

Iets in mij heeft altijd al een bontjas gewild. Maar het idee van dieren doden enkel om hun vacht te gebruiken als winterjas doet me toch echt teveel om een bontjas te kopen. Gelukkig is de faux fur jas de perfecte oplossing.

De geschiedenis

De faux fur jas en dus ook het materiaal faux fur, oftewel nep bont, werd voor het eerst op de markt gebracht in 1929, omdat er toen al vraag was naar de ‘look and feel’ van dierenvacht, zonder de dierenleed. Wel gebruikten deze vroege nep bonten nog altijd haar van dieren, namelijk alpaca’s. In de jaren 50, door innovaties binnen de textielindustrie, werd dit dan eindelijk vervangen door non-dierlijk materiaal.

De voordelen

Het grote voordeel van een faux fur jas is natuurlijk het feit dat hij diervriendelijk is. Maar er zitten meer voordelen aan vast; het is bijvoorbeeld makkelijk om te gebruiken in combinatie met een naaimachine. Het is namelijk in de essentie een stof en geen huid. Ook is faux fur goed bestand tegen motten en hoeft het niet, zoals echt bont, gekoeld te worden om mooi te blijven. Het is ook nog eens veel betaalbaarder dan echt bont.

De nadelen

Wel kan de huid een stuk minder goed ademen wanneer hij bedekt is met nep bont, vergeleken met hoe het zou zijn als iemand echt bont zou dragen. Ook blijft echt bont veel langer goed en mooi dan faux fur. Een ander nadeel van nep bont is dat het niet in staat is om sneeuw (en dus kou) tegen te houden. Echt bont kan dit dan weer wel, daarom wordt het nog steeds vaak gebruikt in kleding en spullen voor bergbeklimmers.

Of je nu van bont houdt of niet, we kunnen het er volgens mij allemaal over eens zijn dat dierenleed gewoon niet kan. Daarom ben ik een ontzettend grote fan van de faux fur jas. Hij heeft de ‘look and feel’ van bont, zonder er ook maar één dier voor pijn te doen of te fokken. Ook is het makkelijk aan te passen en te gebruiken. Misschien ligt het aan mij, maar ik ben helemaal om. Yay for faux fur!

Geef een reactie