DIY

Wat zijn de pluspunten van een OSB plaat?

osb plaat

Je kunt bij het klussen kiezen uit erg veel soorten planken, er is dan ook super veel soort materiaal beschikbaar voor de gemiddelde klusser in ons land. Nu kan het wel een beetje lastig zijn om te zien welke je nu moet hebben, er is immers zo’n groot aanbod te vinden. In dit artikel zullen we wat beter gaan kijken naar de OSB plaat en naar alle pluspunten die je zult vinden bij dit materiaal. Zo kan je binnen no time zien of dit materiaal bij jouw verbouwing een grote rol kan spelen!

Wat is een OSB plaat eigenlijk

Een OSB plaat is toch wel een bijzonder soort plaats, deze plaat bestaat voor 95% uit hout, hierdoor is het een soort materiaal wat erg stevig is. De andere paar procenten zijn bedoelt voor toevoegingen aan de plank, denk hier bijvoorbeeld aan lijm of paraffine. Deze platen kunnen zonder problemen gebruikt worden bij de uitgebreide constructies waarbij je toch een bepaald gewicht zal moeten laten dragen op de plank. Door deze sterkte kan je zonder enige moeite gewicht aanbrengen op de plank, de buikkracht van de plaat is zeer licht en zal hierdoor dan ook altijd zijn sterkte behouden. Deze houtsoort zal tevens ook niet krimpen, voor buiten is dit een zeer prettig bijeffect.

Hoe kan je een OSB plaat zagen

Door de sterkt van de OSB plaat kan het wat lastiger zijn om de plank in een bepaalde vorm te zagen. Je zal door de sterkte toch wel enige moeite moeten doen voordat je beweging krijgt in de zaag. Voor de OSB plaat is het super belangrijk dat je dan ook alleen maar een rits zaag gebruikt. Met deze zaag is het mogelijk om veel strakker te zagen dan met andere gereedschapssoorten, voor de afwerking is dit wel zo prettig. Als je toch met een machine wilt zagen dan is het belangrijk dat je geen zaag gebruikt met een bot blad. Dit zal er namelijk niet mooi uit gaan zien.

Zijn er alternatieven voor de OSB plaat

Mocht je geen OSB plaat kunnen vinden in de winkel dan is een underlayment plaat de enige andere soort plank die je kunt gebruiken, houdt er wel rekening mee dat deze niet zo sterk zijn als de plaat waar je nu over leest. De plaat kan je in de meeste winkels vinden, of je kunt natuurlijk even op internet op zoek gaan naar een groothandel. De plank is ideaal voor een groot scala aan werkzaamheden, dit universele karakter is zeer prettig bij het gebruik.

Geef een reactie