Met welke problemen kan een psycholoog je helpen?

Met welke problemen kan een psycholoog je helpen?

Het kan iedereen overkomen dat je hulp nodig hebt met jouw mentale gezondheid. Je kan voor veel verschillen klachten en problemen bij een psychologische terecht. Vaak kom je met bepaalde klachten eerst bij je huisarts terecht, je huisarts zal jou doorverwijzen naar een Psycholoog.
Een Psycholoog heeft veel kennis van psychische problemen. Er bestaan verschillende behandelvormen, hierdoor kunnen ontzettend veel mensen met diverse klachten geholpen worden. Hieronder worden een aantal problemen toegelicht.

Stemmingsklachten

Er zijn verschillende soorten stemmingsklachten, waaronder depressies en posttraumatische stressstoornissen. Deze klachten kunnen een grote impact hebben op je leven. Een psycholoog kan je helpen om je mentale veerkracht te vergroten en hiermee de stemmingsklachten te verkleinen of te laten verdwijnen. Ook kan een psycholoog je helpen om vicieuze cirkels te doorbreken. Klachten kunnen na de behandeling van een psycholoog volledig verdwijnen of in ieder geval sterk verminderen.

Angst

Over het algemeen heeft cognitieve gedragstherapie de voorkeur om een angst te behandelen. Hierbij stelt de psycholoog verschillende vragen om erachter te komen waar je angst zit. Een blootstelling aan je angst kan je helpen om hier overheen te komen, dit wordt ook wel exposure genoemd. Door datgene waar je bang voor bent niet langer te vermijden, leer je de angsten te overwinnen en kun je de angstige gedachten tegengaan. 

Er kan ook worden besloten om te behandelen met medicijnen, hierbij kan je denken aan antidepressiva. Deze medicijnen hebben invloed op het evenwicht tussen bepaalde stoffen in de hersenen, hierdoor ervaar je minder klachten.

Relatieproblemen

Veel spanningen in relaties hebben te maken met een strijd om gelijk te krijgen. Een psycholoog kan je helpen om de verschillende inzichten van de partners naast elkaar te leggen. Op deze manier kan er een ander inzicht worden gegeven aan de verschillende waarheden. In sommige gevallen kan ervoor gekozen worden een privé sessie aan te gaan, dit om nog meer wrijving in een relatie te voorkomen.

Rouwverwerking

Het verliezen van een dierbare kan je behoorlijk van slag maken. Het omgaan met verlies wordt rouwen genoemd en doet veel met iemand. Rouw komt voor bij elke vorm van verlies. Iedereen lijkt door te gaan met zijn of haar leven, dit kan erg pijnlijk zijn. Naast de mentale klachten kan je ook lichamelijke klachten krijgen, zoals slapeloosheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en een verminderde eetlust. Een psycholoog biedt jou een luisterend oor en geeft jou handvatten om beter met het verlies om te gaan.

Bij Oh My Mood staat jouw herstel centraal. Hierdoor kunnen we je helpen bij veel verschillende klachten. Ons doel is om jou een behandeling te bieden waarin jij centraal staat. Wanneer je op zoek bent naar een psycholoog binnen Amsterdam zit je bij Oh My Mood helemaal goed. Ook hebben wij een psycholoog beschikbaar in Maastricht. Het team staat voor je klaar om samen te werken aan je herstel. Zij proberen samen met jou de balans terug te vinden in je leven door middel van een-op-een gesprekken, workshops, modules en oefeningen. Deze kunnen plaatsvinden in een praktijk in Amsterdam maar ook online.