News

Maak je huis gezellig door mooi licht te gebruiken!

downlight

Als ik je vraag om na te denken over wat een huis gezellig maakt, komen er waarschijnlijk verschillende dingen in je op. Ten eerste is de inrichting van een huis belangrijk. Staan er leuke spullen en in zijn er details (bijvoorbeeld kussen of kaarsen) die het geheel af maken? Verder is het belangrijk dat er iets leuks aan de muur hangt. Dat kunnen foto’s of schilderijen zijn. Wat ook altijd helpt om een huis knus te maken zijn mooie bloemen en planten. Er zijn dus genoeg dingen die je kunt opnoemen waar je een huis gezellig kunt maken. Waar mensen echter minder vaak aandacht voor lijken te hebben, is de verlichting die ze in huis hebben. Mocht er eenmaal verlichting zijn, dan wordt dat niet vaak meer veranderd. Daarom wil ik daar een stukje over schrijven.

Verlichting is belangrijk

Waarom verlichting belangrijk is, zal ik eerst even proberen uit te leggen. Het heeft namelijk met een aantal factoren te maken.
Ten eerste is verlichting natuurlijk belangrijk omdat het een groot gedeelte van het jaar in Nederland donker is. Denk maar eens aan de kortste dagen in de winter. Dan kan het al tegen vijf uur donker zijn. Verlichting is dan noodzakelijk om nog een beetje normaal te kunnen functioneren. Het zorgt er voor dat het leven niet meteen om vijf uur ’s middags stil valt.
Dan is er nog een andere factor. Licht kan namelijk heel sfeer bepalend zijn. Denk maar eens aan het licht bij de tandarts of in een ziekenhuis. Dat is waarschijnlijk niet echt het soort licht waar je lekker en gezellig een kopje thee gaat zitten drinken. Denk maar eens aan dat gezellige restaurant waar je altijd naar toe gaat. Waarschijnlijk is de verlichting wat gedimd. Nu is het natuurlijk zo dat je bij de verschillende locaties ook verschillende acties moet doen (leuk en minder leuk) maar daar gaat het nu dus juist om!

Hoe zit het bij jou?

Misschien heb ik je aan het denken gezet over het hele licht gebeuren. Het kan zijn dat je je afvraagt hoe je je verlichting ten goede kan veranderen. Denk dan eens aan het installeren van (een) LED downlighter (s). Eigenlijk kennen mensen deze downlighters beter als spotjes. Downlighters kun je zelf gemakkelijk installeren. Verder kun je je licht naar je eigen smaak dimmen. Als klap op de vuurpijl zijn LED downligthers ook nog eens heel energie zuinig. Het lijkt de investering dus wel waard te zijn!

Geef een reactie