Afvallen, betekent dat altijd een dieet volgen?
Wil je graag wat kilo’s kwijt? Dan denk je al snel dat je maar het beste een dieet kunt gaan volgen. Er zijn er genoeg om uit te kiezen, dus er is er altijd wel eentje waarmee jij je overtollige kilo’s kwijt kunt raken. Maar is op dieet gaan echt de beste manier om af te vallen? Raak je op deze manier blijvend de kilo’s die je te zwaar bent kwijt, of is het vooral een kortetermijnoplossing? En als diëten niet blijken te werken, hoe kom je dan wel van je extra gewicht af?
Het ene dieet is het andere niet
Laten we eerst wat beter kijken naar wat een dieet nu eigenlijk is. Bij een dieet denken we al vaak aan een manier om snel gewicht kwijt te raken. Dit is de betekenis die het woord in de loop der tijd gekregen heeft, maar dat is eigenlijk niet helemaal terecht. Eigenlijk betekent het woord dieet namelijk simpelweg ‘eetpatroon’, en heeft iedereen dus zo zijn of haar eigen dieet, en dat is lang niet altijd gericht op het verliezen van gewicht.
Wil je gewicht verliezen, dan ga je dus eigenlijk een ‘aangepast dieet’ volgen; je gaat afwijken van je normale eetpatroon om zo kilo’s kwijt te raken. Vaak betekent dat minder calorieën tot je nemen dan je gewend bent, maar er zijn ook diëten die bepaalde voedingsstoffen volledig schrappen, om zo je lichaam te stimuleren reserves te gaan verbranden, bijvoorbeeld. Op deze manier kun je inderdaad gewicht verliezen, maar bedenk je wel dat je vaak snel weer aan zult komen als je je normale eetpatroon weer oppikt. Hierdoor ben je eerder tenslotte ook te zwaar geworden, dus er is geen reden om te denken dat dit nu niet zal gebeuren.
Je eetpatroon blijvend aanpassen
Afvallen zonder dieet is vaak een beter idee. Zonder extreem dieet, in ieder geval, dus zonder een compleet ander eetpatroon dan je gewend bent. Blijvend gewicht verliezen doe je namelijk niet door zo nu en dan twee weken te lijnen, maar vooral door jezelf blijvend gezondere gewoontes aan te wennen.
Gezond afvallen doe je door je normale eetpatroon als uitgangspunt te nemen, en vervolgens te bekijken welke aanpassingen je kunt doen om ervoor te zorgen dat je afvalt. Wat kleinere porties van wat je normaal eet is soms al voldoende, of ongezonde tussendoortjes gedeeltelijk laten staan of vervangen door iets gezonders. Op het moment waarop je je streefgewicht bereikt hebt kun je weer ietsjes minder streng worden voor jezelf, maar houd de gezonde basis vooral aan, dat voorkomt dat je een paar maanden later toch weer aan gaat komen.